ДАН ПРИМИРЈА-ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ВЕЛИКОГ РАТА
11.11.2014


На Војничком гробљу у Нишу, поводом Дана примирја у Првом светском рату, положени су венци на спомен-костурницу у српском делу гробља и на спомен обележје где су сахрањени британски војници и одата пошта погинулима и жртвама рата.Венце су на спомен обележја погинулим српским и енглеским војницима, положили, у име Града Ниша, проф.др Зоран Перишић, Градске општине Палилула, председник општине Бобан Џунић, начелник Нишавског управног округа Александар Цветковић, делегација Војске  Србије, Полицијске управе у Нишу, потомци погинулих, као и делегације удружења која негују традиције ослободилачких ратова.

У овом спомен комплексу–Војничком гробљу на Делијском вису, у нишкој Градској општини Палилула сахрањено је две и по хиљаде српских војника који су дали животе за слободу народа. Поред њих почивају и саборци из Енглеске и Француске. На Делијском вису сахрањивани су и оболели од пегавог тифуса 1914. и 1915. године који су лечени у нишкој Војној болници. У Војној болници је поред рањеника лечено и око три хиљаде болесника, а дневно је у време шестомесечне епидемије умирало и до 35 људи. У једном делу гробља сахрањивани су и војници Аустро-Угарске а затим је то настављено и током Другог светског рата. Пројектом уређења овог простора је предвиђено да се костурница преуреди у меморијални комплекс, кажу у Друштву за неговање слободарских традиција. Градоначелник Ниша је истакао да је историја нашег народа херојска и њене жртве не смеју бити заборављене. Ректор Призренске богословије са седиштем у Нишу, протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић, рекао је окупљенима да је слобода једног народа највећа вредност. “Ако је Србија могла да покрене људе да за њу гину, може их покренути да за њу живе и то часно, честито и поштено”, рекао је Тимотијевић.

Након одавања почасти српским војницима, челници Града Ниша и Градске општине Палилула положили су венце и на енглеском војном гробљу. У средишњем  делу гробља, које је посвећено британским војницима погинулим у Првом светском рату постављен је споменик у облику крста и 41 спомен-плоча са уздигнутим постољем  распоређених у шест правилних редова. На осмостраном постољу споменика је запис о жртвама палим у Француској, Белгији и другим земљама и то на енглеском језику. Војно гробље Британског Комонвелта простире се на око 300 квадратних метара ограђеним каменом оградом, под заштиту закона стављено је 1983. године а настало је још 1915. године, када је у Војној болници, у Нишу, умрло девет енглеских војника из Краљевске војне армије. Спомен крст је постављен и гробље освећено 12. маја 1929. године. У присуству чланова породица и тадашњег енглеског амбасадора у Београду господина Кенарда и конзула господина Блекнеја, Енглеско гробље је осветио лично владика нишки господин Доситеј. Пројектант гробља био је архитекта Роберт Лоример. Тога дана, како је извештавала штампа, братска сарадња енглеских и српских војника у борби против заједничког непријатеља, још више је учврстила енглеско-српско пријатељство.

Дан примирја у Првом светском рату, 11.новембар, у спомен на све невино страдале између 1914. и 1918. године, у Србији је државни празник и обележава се широм земље низом манифестација. (Д.Видојковић, текст и фото)